Hoitajana Pointsin sote-tiimissä
Tarjoamme Pointsilla keikkatyötä hoitotyön ammattilaisille erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollonyksiköissä. Joillekin kynnys lähteä keikkailemaan on korkea, toiset taas elättävät itsensä pelkän keikkatyön varassa ja osa taas tekee keikkoja oman työnsä ohessa, ehkä hankkien hieman extraa jonkun tärkeän jutun toteuttamiseen. Itse olen työskennellyt terveydenhuoltoalalla noin parikymmentä vuotta, niin vakituisessa työssä, kuin pelkästään keikkalaisena. Keikkalaisena ollessa minulla oli usein irtonainen olo. Kävin tekemässä töitä eri yksiköissä, mutta en kuulunut mihinkään. Kukaan ei kysynyt miten jaksan tai oliko vuorossa jotain, mikä jäi mietityttämään. Kukaan ei myöskään antanut palautetta tai kiitosta tehdystä työstä. Oma vapautensa oli kyllä suunnitella työt niin, että jäi aikaa myös harrastaa ja tehdä itselle tärkeitä juttuja. Plussana pidin myös sitä, että ylimääräiset vastuualueet kuten esim. ”laitevastaava” tms. jäivät pois kuormittamasta muutenkin hektistä työtä. Iso positiivinen kokemus oli myös nähdä erilaisia työkulttuureja, tutustua erilaisiin ihmisiin, ja potilaskirjo oli erittäin laaja, paljon karttui kokemusta matkalta. Mutta oli myös kolikon toinen puoli. Toistuvasti uusia ihmisiä, tietyllä tavalla uuden oppimista ja orientoitumista uusiin yksiköihin, joskus keikkalaisen vastaanotto saattoi olla kaiken kiireen keskellä hieman välinpitämätöntä, ja jos sairastuit, tai halusit lomailla, oli se tietysti omasta tilipussista pois. Joten, kuten huomata saattaa, keikkailussa on lukematon määrä niin hyviä kuin huonoja puolia, kuten tietysti joka työssä. Mutta jotta keikkailukynnys olisi matalampi ja useammalla olisi mahdollisuus vapaampaan työajan sovittamiseen sekä yksityisen tarjoamaan parempaan palkkaukseen, minun halu oli tehdä keikkailusta helpompaa. Unelma hyvästä työelämästä on syntynyt vuosien varrella, siksi sen on halunnut tehdä todeksi. Syntyi Pointsi, jotta hyvä monistuu ja töissä viihtyy oikeasti.
Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?
Se tarkoittaa sitä, että tunnemme oikeasti jokaisen työntekijän ja hänen vahvuutensa ja toiveensa. Työntekijöistämme muodostuu noin 25 henkilön tiimejä. Tiimi on yhtenäinen yksikkö, työporukka, jonka kanssa vaihdetaan kuulumiset, kokoonnutaan tiimipalaveriin, mietitään toiminnan kehittämistä, kuulutaan yhteen. Meillä huolehditaan siitä, että tiimiläisillä on ”piällysmies, tiiminvetäjä”, joka tukee työssä, ottaa koppia asioista mikä vaativat selvittelyä, kyselee kuulumiset, on ylipäätään tavattavissa. On tärkeää, että yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä ja työhyvinvoinnista huolehditaan. Me myös maksamme lähtökohtaisesti korkeampaa palkkaa, koska keikkalaisena työskentely vaatii sopeutumista, joustamista, kykyä sietää epävarmuutta, ja lisäksi monet vielä tekevät keikkaa oman työnsä päälle. Keikkalaiset ei yleensäkään nauti lomaeduista, vaan lomakorvaukset saadaan rahana.
Joten meillä Pointsilla yhdistyvät työyhteisöllisyys ja keikkatyön tarjoama parempi palkkaus.
Henkilöstö on jokaisen yrityksen tärkein voimavara, ja sitä se on meillä eritoten. Siksi siitä on myös erityisen tärkeää huolehtia hyvin. On sanomattakin selvää, että hyvinvoivat ihmiset jakavat hyvää myös ympärilleen. Käyntikortille, jonka hyvä työntekijä jättää jälkeensä, on mittaamaton arvo. Se luo yhden edellytyksen yrityksen kasvulle. Hyvin tehty työ tilataan uudelleen.