Just hyvä ja jatkossa vielä parempi!

Missä sinä olet hyvä, mikä on sinun osaamisesi huipentuma? Oman asiantuntijuuden tunnistaminen on tärkeä osa ammatillisessa kasvussa ja työelämän tuulissa. Tämän hetken epävarmoilla työmarkkinoilla on tärkeää tuoda esille oma, arvokas osaaminen ja mitä tulevaisuudelta haluaa. Oman osaamisen, asiantuntijuuden tunnistamiseen liittyy paljon muutakin kuin helposti tunnistettavissa oleva työelämän konkreettinen osaaminen. Esimerkiksi projektipäällikön integraatio osaaminen, tai finanssialan tuntemus on asiantuntijuutta, mutta on hyvä miettiä laajemmin omaa, yksilöityä osaamista, jotta erottuu työmarkkinoilla, joilla tällä hetkelläkin on satoja samanlaisia osaajia. Mikä tekee just sinusta spesiaalin?

Oman osaamisen tunnistamiseen kannattaa käyttää aikaa ja tarkastella sitä monesta eri näkökulmasta. Se vaatii monialaista huomiointia, hellyyttä itseä kohtaan, rehellisyyttä ja hieman myös pilkettä silmään.

Kun lähdet miettimään mikä juuri sinusta tekee spesiaalin asiantuntijan, kannattaa listata asioita, joista olet kiinnostunut, asioita, joiden suhteen koet intohimoa ja joissa olet kokenut onnistuneesi. Esimerkiksi olen intohimoinen matkaaja, kiinnostunut eri maista, niiden ihmisistä, kulttuureista, perinteistä ja nautin ottaa aina selvää kaupungista jonne matkaan. Minulla on pienen kirjan verran muistiinpanoja eri kaupungeista, parhaista ravintolaista, väestöstä, kaupunginosista, nähtävyyksistä. Ja olen jopa järjestänyt sekä suunnitellut ystävilleni matkoja!

Kysele palautetta läheisiltä, sillä he juuri tietävät millainen sinä olet. Aina ei välttämättä tunnista itsessään piirteitä, jotka tekevät juuri sinusta erityisen. Esimerkiksi lapseni mukaan minua voi lukea kuin avointa kirjaa, ilmeeni paljaasta enemmän kuin sanat.

Palastele ja makustele omaa osaamistasi. Mitä on vuosien varrella tullut tehtyä, mitä koulutuksia olet käynyt, miten olet muuttunut vuosien varrella, Mitä olet harrastanut, missä olet ollut mukana, onko arvomaailmani muuttunut. Tutkiskele itseäsi ja mieti, mistä palasista sinut on rakennettu. Kirjaa ylös tärkeimmät ja tuo rohkeasti ne esille. Esimerkiksi harrastin vuosia kestävyysurheilua, se kasvatti minusta periksiantamattoman, haasteista nauttivan ihmisen, joka uskoo siihen, että saavutettavissa on se, mitä tahtoo eniten jne…

”Monikulttuurinen tuntemus auttaa projektityössä, koska osaan ottaa huomioon erilaiset kulttuuriset taustat ja minulla tuntemus myös erimaiden historiasta ja sen vaikutuksista ihmisiin, näin osaan johtaa projektia erilaisuuden huomioiden. Olen välitön persoona, joka työskentelee sitkeästi saavuttaen halutun. Paras palkinto minulle on päästä määränpäähän. Siksi projektityö on minulle juuri sopiva. Olen kartuttanut tämän taitoni ja osaamiseni…”

Meillä kaikilla on paljon pieniä palasia repussamme, jotka tekevät meistä juuri sen spesiaalin osaajan, mikä tuo eroavaisuuden eri yksilöiden välille. Tärkeää on tuoda esille mistä osaaminen koostuu, jotta oikeat ihmiset löytävät oman paikkansa myös työelämässä. Niinpä työhakemuksissa- ja haastatteluissakin on työtaitojen lisäksi tärkeää käydä pintaa syvemmällä, kysellen ja jutellen millainen ihminen tämä integraatio osaaja on.

Tunnistetaan ja ollaan ylpeitä omasta osaamisesta, erityisyydestä ja ollaan avoimia kaikkeen uuteen oppiin!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uusimmat artikkelit:

Ilmoituksia ei löytynyt.